stella & tekst

iets met woorden

Kenia

Meer mannen dan kerken

Als ik als puberende bakvis weer eens liefdesverdriet had, dan wist mijn vader het altijd heel zeker: ‘Er zijn meer mannen dan kerken, meisje.’ En daarmee was zijn troostend geduld op dat gebied dan wel weer uitgeput. Een ding weet ik heel zeker: mijn vader is nooit in Kenia geweest. Nu de rechtsorde hersteld is en de meeste adoptiestress de deur uit, heb ik eindelijk tijd en zin om aan mijn nieuwsgierigheid toe te geven. Al sinds ik in Kenia ben, verbaas ik me dagelijks over de hoeveelheid kerken en kerkjes. De exotische namen die ze hebben. En de schaamteloze vormen van marketing die ze toepassen. De hele stad staat boordevol borden van kerken.

Ik ben ze maar eens gaan fotograferen. Met chauffeur Ben naast me in onze eigen auto voel ik me veilig genoeg om in de meeste buurten even snel de auto uit te springen met mijn camera. En Ben kent de weg, ook in de achterbuurten. Werkelijk ieder stoffig hoekje en schimmig schuurtje geeft ruimte aan religie. Ieder straatje heeft gemiddeld zo’n vier kerken. En iedere kerk heeft dan weer een eigen kroeg. En een eigen school. En een pre-school. Van dezelfde uitbater. Goede handel!

Ben vertelt me dat de meeste kerkjes inderdaad als waarlijk commerciële ondernemingen gerund worden. Aan de overheid zal het niet liggen. Voor een paar shilling en een onsje geduld heb je als doodnormale burger zomaar de juiste papieren in handen. En dan ben je opeens Pastor. Met de juiste sociale druk weten velen er een leuke boterham aan te verdienen. Want ondanks alle tegenslag, armoede en ellende in het land, weet Ben toch echt heel zeker: ‘All blessings come from God’. En dat is dan wel weer mooi.

Leave a Comment