stella & tekst

iets met woorden

Kenia

Blaffend legioen

Overdag zie je er geen een. Hooguit een enkel zwervend scharminkel. Bij uitzondering een kleine roedel stoere halfwilde vagebonden die samen de buurt onveilig maken. Maar achterin de dikke SUV’s zie je hier geen labradors. Op straat geen nijvere gepuppytrainde diertjes aan een te kort lijntje. Laat staan van die vrolijk los rondhupsende exemplaren in een park.

Maar waar komen ze dan vandaan, die hysterisch blaffende legioenen die me nacht na nacht wakker houden? Het spel is als volgt. Je bent een slim en alert dier. Je meent linksachter wat te horen en zet voor de zekerheid meteen een keel op. Je betrouwbare collega bij de buren haakt in. En dan zijn buurgabbers natuurlijk ook. Net zo lang tot je een paar honderd keffers a-synchroon aan de slag hebt op het geluidsniveau van de Toppers in Ahoy. Dan stop je – je afvragend waarom je ook al weer was begonnen. Die van de buren kapt er ook maar mee. Na een kwartiertje is iedereen wel weer stil. Behalve die ene slome van op de hoek. Die wordt net wakker, realiseert zich dat er net wat geblaft werd en loopt zich warm met een hees kuchje. En dat kuchje is dan wel weer een mooie aanleiding om nog een keer los te gaan. Met z’n allen. Plichtsgetrouw kom je zo de nachten wel door.

Maar goed, waar ze vandaan komen dus. Ik heb het me lang afgevraagd. Tot ik het bij een vriendin op de compound zag gebeuren. Ze blijken met chauffeur van de zaak iedere nacht naar hun werk gereden te worden. Auto’s vol rijden tegen de schemer af en aan. Nachtdienst. Overdag slapen ze. In stinkend kleine kennels ergens aan de rand van de stad.

Wij hebben geen hond. Onze askari* houdt de boel in de gaten. En bovendien vind ik het wel prettig om ‘s avonds nog even in de tuin te kunnen lopen zonder gevaar voor eigen kuiten. Maar al onze buren en hun buren en hun buren en hun buren hebben wel honden. En die wekken mij dus al een maand of acht zo’n drie tot vier keer per nacht. Gelukkig is onze peuter van de vast- en diepslapende soort. Ze is hier geboren en niet anders gewend. Als we de adoptie afgerond hebben en naar dat andere huis in Nederland afreizen, zal zij nog stevig moeten wennen aan de oorverdovende stilte van het Hollandse platteland. Ik niet.

 

*Askari = nachtwaker

Leave a Comment